Introducing iMacs - Motivaties

 

introducingimacs © 2010 michaschraven

“Kennis moet je delen”

Je kunt heel gave dingen bereiken zolang je maar open staat om met anderen samen te werken, en van elkaar te leren.


Je moet daarom over een goede onderhandelingspositie beschikken. Door de grote aantallen moderne computers waarmee ik werk lukt dat prima.


Voorbeeld : Ik kan een ervaren stichting voorstellen om 20 iMacs met hun container mee te laten zenden, als ik daar 10 van mag houden.

Het klinkt eenvoudig maar zo heb ik al veel van de gewenste "win-win"situaties geregeld : De verzendende partij krijgt iMacs, ik krijg projecten, de ontvangende partij krijgt iMacs, en de donateur krijgt straks een mooi verhaal en foto's.


Verder moet je niet willen uitzoeken hoe je een klein transport regelt en financiert als particuliere organisatie. Daar beginnen de eerste problemen namelijk. Andere organisaties die al langer actief zijn in die landen kennen het land veel beter,  ik weet dat die  ingewikkelde zaken (zoals het omzeilen van lastige douanes) al lang zijn uitgedacht door anderen, dus hoef ik ze niet zelf uit te vinden. Kennis delen hoort erbij.


Computer analfabeten


Niet iedereen leert even snel hoe een computer werkt, dat is overal ter wereld zo.  nadat ik me dat realiseerde richtte ik mij op snel lerende talenten. Ik begin daarom de eerste les met een demo van een computerspelletje. Zo leert men computervrees overkomen en muis en keyboard bedienen. Als het spelletje na tien minuten ophoudt vinden enkelen vanzelf uit hoe ze het spelletje weer aan zetten. in die onderzoekende mensen steek ik meer energie, later kunnen zij anderen ( in hun eigen taal ) uitleggen hoe het werkt.


Als je mensen goede spullen geeft kunnen ze mooie dingen maken. Het helpt niet om iemand een computer te geven die steeds vastloopt. Het helpt ook niet om mensen een computer te geven die je nergens op kunt aansluiten (zoals de “100$” OLPC) Computers zijn gereedschap, en moeten daarom eenvoudig zijn.


Overdracht


Een andere belangrijke regel is dus om zaken eenvoudig te houden. Het is belangrijk om in de beginperiode controle te houden over het verloop van zo’n project, zodat men er later op kan bouwen. Het uitgangspunt moet altijd zijn om zo snel mogelijk zelfstandigheid van de doelgroep te bereiken, en niet om jezelf zolang mogelijk een sleutelpositie in dat plan te rekenen. Wie dat laatste toch doet maakt de doelgroep afhankelijk van zichzelf. Ik vind dat egoïstisch en onzinnig.


We willen nu graag zien dat ze zichzelf kunnen redden, daarom moeten wij leren loslaten.


Centrale ondersteuning


Voor grotere projecten is het belangrijk dat men terug kan vallen op organisaties in de regio. Daarom zul je voor je begint ook daarmee contact moeten zoeken. Het scheelt mij veel werk als men gebruik kan maken van elkaars kennis. In situaties waar men nog te weinig regionale aansluiting vindt, worden supportcentra opgezet waar scholieren eerst leren hoe je computers onderhoudt, om vanuit die centra de omgeving van computers te voorzien. Een goed voorbeeld van dit concept is “Silicon Valley in Sega”.

        Ik ben            Werk en Studie          Methodes                 Visie

Site navigatie         Over mij        De Projecten        Nieuwsberichten       Thank you’s       Reisverhalen       Contact          Donaties